Един от най-тайнствените острови вероятно ще бъде избора на президента

...
 Един от най-тайнствените острови вероятно ще бъде избора на президента
Коментари Харесай

Путин отива на остров-чудо за Рождество

 

Един от най-тайнствените острови евентуално ще бъде избора на президента Путин за посрещането на Рождество, което руснаците празнуват на 7 януари. Въпреки че прессекретарят Дмитрий Песков към момента не издава къде ще обитава президентът, един от околните до Кремъл писатели издаде, че става дума за място, което е наситено с мистичност още от 10 века.

Всеизвестно е, че през последните 3 години Путин посрещаше празника в обичания си Санкт Петербург, само че преди този момент рождественската му дестинация нормално бе първата съветска столица – Велики Новгород. Тази година той ще върне традицията, само че ще прелети над града, с цел да кацне на близкия остров, където през средновековието е издигнат манастир, а след това и първата каменна черква по волята на признателен княз. Става дума за остров Липно и църквата на Свети Никола.    

Според легедната, през 1113 година, князът по това време - Мстислав Владимирович, дълго време бил болен. Една нощ му се присънил Св. Никола и му споделил, че единствено чудотворна икона, която се намира на остров може да му помогне. Пратил князът правилните си хора по островите, а по време на стихия няколко от тях спрели на Липно. Така видели иконата, занесли я на княза и тя го изцелила. За признателност той незабавно наредил на това свято място да бъде вдигнат манастир и в него да има черква. Век по-късно, през 1292 година по заповед на свещеник Клементиус Новгородски е издигнат първият каменен храм, който нарекли Никола на Липно.

Много пъти той бил опожаряван и разрушаван, само че от 2016-та година след посещаване на Путин, археолози и реставратори започвали огромна работа по целия остров, която завършила преди месеци.

Къде обаче е тази тайнствена чудотворна икона на свети Николай Чудотворец, която избавя князе, преданията нищо не споделят.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР